Vesti


SRNDAĆ SPASEN OD PASA LUTALICA

Rano jutros, ispred Upravne zgrade Gradskog groblja na kraljevačkoj Barutani pojavio se srndać koji je, kako se pretpostavlja, bežeći od pasa lutalica došao u grad, a priča o tom begu nije se na groblju i završila, već ima srećan kraj

Spasen srndać

Jedan srndać sa tek izniklim nežnim rogovima imao je burnu proteklu noć, jer je nekako iz svog prirodnog staništa zalutao u grad. Na tom neželjenom izletu, pretpostavlja se, bežao je od pasa lutalica, povredio rogove i vrat, a jutros se, okrvavljen pojavio ispred Upravne zgrade kraljevačkog groblja na Barutani.

Onako uplašen i izmoren preskakao je četiri grobna mesta, kao atletičar, ali je radnik Miro Radosavljević uspeo da ga savlada, zbrinuo ga je i mazio, dok nisu stigli predstavnici lovačkog udruženja kojima su građani javili da su srndaća viđali na različitim lokacijama u gradu – kaže Nikola Đurišić, upravnik Gradskog grobljaSpasen srndać u Kraljevu

Srndać je iz našeg lovišta, lutao je po gradu, ljudi su ga branili, zaposleni na groblju uspeli su da ga uhvate, pozvali nas, mi smo ga prihvatili, odveli kod veterinara i na kraju odvezli u Repro centar za srneću divljač koji imamo u Bogutovcu – rekao je za portal Krug Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo.

Srndać će, kako saznajemo od Đokovića, biti dobro. Sada je sa ostalim grlima u repro centru gde treba da se oporavlja par meseci, a za par meseci ponovo će biti vraćen u prirodu. U repro centru za srneću divljač trenutno ima pet-šest mladunčadi jelena, gde dobijaju negu u zimskom periodu, sve dok su ugroženi od prirodnog neprijatelja.

Lovačko udruženje Kraljevo ima nekoliko repro centara. Repro centar za veštačku proizvodnju divljeg zeca prvi je u Evropi, imaju i repro centar za srne, dva repro centra divljih svinja, fazaneriju.

foto: Nikola Đurišić

Izvor: www.krug.rs

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU