Vesti


NEOBIČNA AKCIJA LJUBITELJA LOVA IZ KRALJEVA

Lovci puške zamenili fotoaparatima
(Arhivska vest iz 2011.godine)

Da bi pokazali kako se priroda uništava, zbog čega nestaju pojedine vrste životinja i ptica, slike su postavili na izlog svog udruženja

Ispred izloga LU Kraljevo
Lovci Milutinović i Đoković ispred izloga sa fotografijama

Umesto puškama, kraljevački lovci su se ovih dana "naoružali" fotoaparatima i krenuli da slikaju 200 divljih deponija koje se nalaze blizu njihovih lovišta. Da bi što transparentnije pokazali kako se priroda uništava, zbog čega nestaju pojedine vrste životinja i ptica, slike su postavili na izlog svog udruženja u ulici Oktobarskih žrtava.
Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo kaže da se sa svake divlje deponije više od stotinu otrovnih materija sliva u podzemne vode i njive koje nas hlebom hrane. I dok čovek kao svesno biće otrovima zatrpava lovišta, mnogim pticama i životinjama u kraljevačkom kraju preti istrebljenje.

- Lovci ne pamte kada su poslednji put ugledali poljsku jarebicu! Nema više te prelepe ptice koja čuva prirodu. Hrani se insektima i semenjem korova sprečavajući tako njegovo širenje na kultivisane kulture. Nema je, jer su otrovi sa deponija zatrpale korov, mesto gde se ona hrani. Sada korov iz đubreta cveta, a poljska jarebica više ne preleće kraljevačke šume - kaže Đoković.

Prema rečima Lazara Milutinovića, upravnika Lovišta Kraljevo, na Gledićkim planinama, Stolovima, Goču ni divljač više nije bezbedna, jer su i potoci gde su pojila, zatrovani!.
Od kako stoje slike zagađenih lovišta na kancelariji kraljevačkog udruženja, samo jedan čovek, i to pravi, rođeni Švajcarac pročitao je poruku na pravi način. Naime, prolazeći ulicom, zastao je kraj izloga, ušao i bez znanja srpskog jezika uspeo nekako da objasni da shvata o čemu se radi. Na odlasku, ostavio je ovom udruženju 100 evra za pomoć u borbi za čuvanje prirode i svojih lovišta.

 

Zagađivače uhvatiti na delu
U inspekcijama koje treba da gone zagađivače kažu da su im ruke vezane, jer oni moraju biti uhvaćeni na delu, ili neko mora da svedoči protiv njih da bi bili procesuirani. Lovci kažu da bi se dolaskom inspektora na seoska područja dosta postiglo u smanjenju divljih deponija u prirodi.

Izvor VESTI online - 15. 02. 2011.  - D. MARKOVIĆ

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU