Vesti


PRVI REPRO CENTAR ZA ZECA DAJE REZULTATE

Repro centar za zecaLovačko udruženje “Kraljevo“ iz Kraljeva prvo je udruženje u Srbiji koje je imalo volje i potrebu da se upusti u veštačku prizvodnju divljeg zeca čiji su matični fondovi na donjoj granici zadnjih nekoliko godina kako u kraljevačkim tako i ostalim lovištima u okruženju.

Od ideje, preko projekta koji je uradio Marko Pavlović iz stručne službe Lovačkog saveza Centralne Srbije, do apliciranja za sredstva iz Budžeta za podsticaj i razvoj lovstva Republike Srbije nije prošlo puno vremena. U resornom Ministarstvu su imali razumevanja za ovakav projekat, posebno što je prvi te prirode u Srbiji pa su sredstva odobrena i ugovor potpisan na zadovoljstvo i zahvalnost kraljevačkih lovaca.

Odmah se pristupilo izgradnji repro centra, a za organizaciju bio je zadužen rukovodilac Službe Lovačkog udruženja Lazar Milutinović. Za relativno kratko vreme uz nesebičnu pomoć lovaca Trnjaković Milana, Martić Milorada, Srećković Petra, Mladenović Petra i Majstorović Zorana Kineza izgrađen je objekat na zemljištu udruženja u Vitanovcu desetak kilometara nadomak Kraljeva.Repro centar za zeca Ono što je sledilo i što se godinu dana očekivalo sa velikim nestrpljenjem i znatiželjom bilo je ubacivanje matičnog zapata u kaveze repro centra. A onda sledi mukotrpan rad stručne službe pun neizvesnosti u očekivanju priželjkivanih rezultata koji na sreću kraljevačkih lovaca nisu izostali.

Repro centar za zecaPrvi podmladak – okot pojavio se polovinom februara, a sledeći četrdesetak dana kasnije, a trenutno smo u isčekivanju trećeg kola zeca kako to lovci popularno kažu. Sva događanja u repro centru pomno se prate i revnosno beleže do najsitnijeg detalja od strane Nenada Vasiljevića mladog šumarskog tehničara koji trenutno o njemu vodi brigu sa ciljem da što preciznije dođemo do sopstvenih podataka i iskustava koja će doprineti što boljim rezultatima u ovoj pionirskoj proizvodnji.

Prioritet u ovoj godini biće da se uveća matični zapat i eksperimentalno ubace prve količine u unapred pripremljene delove lovišta, koji će se posebno nadzirati i tretirati kako bi ovaj projekat u celini opravdao očekivanja.

Uroš Đoković

 

 





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU