Vesti


SABORI KRALJEVAČKIH LOVACA

Kao i u predhodnim godinama, kraljevački lovci održali su i ove godine svoja tradicionalna saborovanja u prvoj polovini februara u tri lovačka društva.
Najpre, su Lovačko društvo „Kotlenik“ i Lovačka sekcija „Popovići“ kao domaćin, organizovali tradicionalni sabor. Olujni vetar koji je cele sedmice duvao kroz ovo pomoravsko–kotleničko selo nije Sabori lovacauspeo da omete i pokoleba vredne domaćine da izuzetnim naporima organizuju ovaj lovački događaj ali je u dobroj meri delimično opravdano uticao na masovnost jer se očekivao veći odziv lovaca iz kraljevačkog i okolnih udruženja.

U tradicionalno dobro organizovan lov krenulo se sa šest zbornih mesta na obroncima Kotlenika ali zbog loših vremenskih uslova rezultati odstrela predatora bili su više nego skromni. Zatim je usledila revijalna smotra pasa, dodela priznanja najuspešnijim učesnicima i naravno lovačko druženje do sitnih sati.Izložba pasa

Druge nedelje februara tradicionalni sabor lovaca na Rudnu, u organizaciji istoimene lovačke sekcije koja je u sastavu Lovačkog društva „Lovac“ sa Ušća.
Masovni odziv lovaca kako iz kraljevačkog tako i okolnih udruženja, odlični vremenski uslovi i dobra organizacija lova dali su dobre rezultate. Odstreljeno je više lisica i kuna, i jedan vuk, a uz malo više lovačke discipline moglo ih je biti još jer se čopor nalazio u blizini ovog prelepog mesta na obroncima Radočela, na više od 1600 metara nadmorske visine.
Nakon lova organizovana je revijalna smotra pasa a zatim, dodela priznanja najuspešnijim lovcima. Posle toga, zna se, lovačko druženje u prijatnoj atmosferi planinskog restorana.

Treće nedelje februara održan je tradicionalno najmasovniji sabor u Godačici, u okviru Lovačkog društva „Gledićke planine“. Idealni vremenski uslovi, dobar odziv lovaca i očekivano dobra organizacija lova, kao i uigrana ekipa organizatora sastavljena od stručne i lovočuvarske službe udruženja i grupovođa Lovačke sekcije Godačica, kao domaćina, i lovačkih sekcija iz okruženja, dali su izvanredan uspeh ovog lovačkog druženja.
Lovački predahBroj odstreljenih lisica, kuna i divljih mačaka opravdao je lovne aktivnosti u okviru sabora. Posle lova usledila je revijalna smotra pasa kao i na prethodna dva sabora u organizaciji Kinološkog društva „Lovac“. Pralelno se odvijalo takmičenje u lovnom streljaštvu.
U završnom delu manifestacije domaćine i učesnike sabora svojim prisustvom i prigodnim govorom počastvovao je predsednik Lovačkg saveza Centralne Srbije, Tomica Radosavljević, sa najbližim saradnicima. On je uručio priznanja najuspešnijim učesnicima sabora.
U. Đoković

Tekst preuzet iz Lovačkog glasnika broj 8-9.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU